Je heb de volgende verschillende theesoorten
De verschillende theesoorten zijn:
- Witte thee
- Groene thee
- Gele thee (zeer zeldzaam)
- Oolong thee
- Zwarte thee
- Theebloemen
Daarnaast zijn er nog de verschillende soorten (evt. gemengd) infusies:
- Rooibos
- Fruit
- Kruiden
Witte Thee;
Witte thee komt uit een bepaald gebied, afhankelijk van waar hij vandaan komt krijgt hij de naam (Denk bv. aan Champagne). Witte thee komt uit een klein gebied in China, namelijk in het noordoosten van de provincie Fuijan, er komt ook witte thee uit Sirlanka en Kongo maar de kwaliteit van deze thee is niet vergelijkbaar met de witte Chinese thee.
Daarnaast wordt thee nog in 3 groepen verdeeld:
- De Silverneelde
- De Bai mu dan
- Pai mu tan
Groene Thee;
Deze wordt in alle 19 provincies van China verbouwd. Voor een goede groene thee wordt het topje en de eerste 2 blaadjes geplukt. De blaadjes worden onmiddellijk verhit en gedroogd om oxidatie te verkomen.
Gele Thee;
Gele thee was vroeger een eerbetoon aan de keizer, hiervoor werd de beste thee gebruikt en elke provincie had zijn eigen gele thee. Nu is het een zeer zeldzaam voorkomende theesoort geworden die nog op 3 plaatsen geplukt wordt in zeer kleine hoeveelheden.
Je kunt het nog in de volgende provincies vinden:
- Hunan; Jushan Yinzhen
- Anhui; Huoshan Huangya
- Sichuan; Meng Ding Huangya
Oolong Thee;
Deze thee wordt ook half geoxideerde thee genoemd. Hij ligt tussen de groene en zwart thee in. Vandaar dat je groene oorlong thee hebt en zwarte oorlang thee. Deze thee wordt gekweekt in de kustgebieden van Zuid- China en Taiwan.
Zwarte Thee;
Zwarte thee is door de chinezen bedacht om de overzeese reis naar Engeland te kunnen doorstaan. Door de thee te laten oxideren wordt hij bruin van kleur. De Engelsen spreken van zwarte thee en dit hebben wij overgenomen. De Chinezen spreken van rode thee, want het waterige aftreksel van de thee is niet zwart maar rood.
Theebloemen (van de plant);
Wist je dat allen biologische thee bloeit! Dit komt omdat de blaadjes op dat moment bitter zijn van smaak en niet voor consumptie geschrikt zijn. De normale plantages laten hun planten bespuiten met stoffen tegen insecten, maar ook tegen het in bloei komen van de planten. De biologische plantages laten hun planten in oktober en november bloeien. Deze bloemen hebben een subtiele theearoma die naar amandelen smaakt/ruikt. Wanneer de bloemen bevrucht zijn krijgen ze zaden die op hun beurt geperst worden tot theeolie, deze wordt weer gebruikt in cosmetica en de culinaire keukens. Deze olie is zeldzaam omdat er te weinig biologische plantages zijn.
Terug naar kennisbank